10 квітня в Академії сільського розвитку Спілки СЗТУ було проведено перший практичний вебінар «Кліматично-дружні кроки сільського туризму: що, навіщо, як, коли?».
Співлідерки Відділення кліматично-дружніх подорожей в Україні, тренерки Академії Ірина ОКОЛОВИЧ (PhD в туризмі, проєктна менеджерка, експертка з питань сталого розвитку туризму в громадах, тренерка та членкиня Експертної ради Академії сільського розвитку) та Вікторія КІПТЕНКО (кандидатка географічних наук, доцентка кафедри країнознавства та туризму Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, сертифікована професіоналка GSTC зі сталого туризму, тренерка та членкиня Експертної ради Академії сільського розвитку) зосередили увагу учасників на надважливих питаннях:
✓ глобальна кліматична криза та туризм – який взаємозв’язок?
✓ що таке «кліматично-дружній туризм»?
✓ чому важливо застосовувати принципи кліматичної дружності у сільському туризмі?
✓ як та з чого почати перехід до кліматично-дружнього сільського туризму?
✓ які інструменти та заходи дозволять сільському туризму стати більш кліматично-дружнім вже сьогодні?
Інтерес та вмотивованість 70 учасників - серед яких власники сільських зелених садиб та інших туристичних бізнесів у сільській місцевості, представники органів місцевого самоврядування та сільських туристичних дестинацій, експерти, науковці, викладачі, громадські діячі та активісти, які вивчають, досліджують, займаються чи зацікавлені у питаннях сталого розвитку туризму - засвідчили запитання й відповіді.
Кліматично-дружні кроки у розвитку сільського туризму - це раціональний підхід, що спрямований на зменшення негативного впливу туристичної діяльності на клімат та довкілля. Цей підхід включає в себе використання стратегій, методів та практик, направлених на збереження навколишнього середовища, зменшення викидів парникових газів та оптимізацію використання природних ресурсів. Деякі з можливих аспектів кліматично-дружнього туризму включають в себе: використання екологічно чистих технологій та енергоефективних рішень у сільському туризмі, таких як сонячні панелі для виробництва електроенергії та екологічні системи опалення та охолодження; продовження підтримки місцевих виробників та місцевих крафтових продуктів у сфері гастрономії, що сприяє зменшенню кількості транспортних викидів та збереженню біорізноманіття; використання сталих методів землекористування для збереження природних ландшафтів та екосистем; відновлення традиційних культурних та історичних об'єктів у сільських районах, що сприяє збереженню культурної спадщини та приваблює туристів; заохочення місцевого населення до участі у розвитку та впровадженні кліматично дружніх ініціатив, включаючи розвиток місцевого туристичного бізнесу та участь у програмах збереження середовища. Ці заходи спрямовані на створення більш сталого та екологічно свідомого сільського туризму, який сприяє розвитку місцевих громад та збереженню природного середовища. Такий підхід сприяє створенню життєвого середовища для місцевих жителів, збереженню традицій та культурної спадщини, а також приваблює туристів, які цінують екологічно чистий та сталий спосіб подорожувати.
Академія сільського розвитку та її філії ІКАТО Спілки СЗТУ й надалі сприятимуть проведенню практичних тренінгів, вебінарів, розробці тематичного курсу та рекомендацій щодо запровадження конкретних практик, програм кліматичних дій у співпраці з Відділенням кліматично-дружніх подорожей в Україні.
Детальніше про міжнародний Реєстр кліматично-дружніх подорожей як один із інструментів зеленої трансформації для стейкхолдерів туризму зацікавлені учасники зможуть почути вже 16-17 квітня в рамках серії тренінгів «Диверсифікація сільської економіки через мережу громадських консультаційних центрів туризму».