08 квітня в Академії сільського розвитку Спілки СЗТУ було презентовано наукову доповідь Інни Нестерчук, кандидатки географічних наук, доцентки кафедри екології та географії Житомирського державного університету імені Івана Франка – «Територіальна гастротуристична система: теорія, методологія, практика дослідження сталого розвитку агрокультурної спадщини Правобережного Полісся України». Модераторкою заходу виступила президентка Академії сільського розвитку Спілки СЗТУ (далі Академії), кандидатка економічних наук, доцентка кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму Запорізького національного університету - Наталя Венгерська. До наукової дискусії долучились тренери Академії сільського розвитку, викладачі Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету біоресурсів і природокористування України, Запорізького національного університету та студенти ІІ-го курсу (242-Туризм) Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Роль гастротуристичної системи полягає у зближенні людей через спільне вивчення, дегустацію та осмислення різноманітності страв різних країн і регіонів. Вона сприяє збагаченню культурного досвіду, підтримує розвиток сільських господарств і місцевих громад, а також просуває та популяризує традиційні кулінарні мистецтва та продукти. Гастрономічний туризм сприяє створенню нових робочих місць у галузі гостинності та відкриває нові можливості для розвитку сільського та сільськогосподарського секторів економіки. Також він слугує збереженню культурної спадщини та природних ресурсів, оскільки підтримує інтерес до збереження традиційних методів виробництва їжі та використання місцевих інгредієнтів. Усе це робить гастротуризм важливим інструментом для сталого розвитку туризму та підтримки місцевих громад.
Особлива категорія спадщини, а саме агрокультурна спадщина, визначається як унікальний тип спадщини, що охоплює спосіб життя, виробництво та сільськогосподарську діяльність. ЮНЕСКО уточнює це поняття в двох аспектах: матеріальна спадщина (яка включає корінні види, агроландшафти, об’єкти спадщини з великою цінністю) та нематеріальна спадщина (здебільшого пов'язана з діяльністю, традиціями, гастрономією, навичками та традиційними знаннями, а також заходами щодо охорони спадщини).
На думку доповідачки, агрокультурна спадщина та мозаїчні ландшафтні ресурси Правобережного Полісся України є унікальними факторами конкурентоспроможності, які не можуть бути повторені в інших країнах чи регіонах. Тому збереження традиційної агрокультурної та гастрономічної спадщини стає важливою економічною діяльністю, рівноцінною за важливістю збільшенню або поліпшенню виробництва.
Зміна клімату та зростання конкуренції за природні ресурси, а також міграції, є основними загрозами для агрокультурної спадщини Правобережного Полісся України. Ці фактори призвели до відмови від традиційних методів сільського господарства що прискорюють вимирання місцевих видів і порід.
В науковій роботі Інни Нестерчук розроблено концепцію територіальної гастротуристичної системи і методологію визначення туристичного потенціалу територіальної гастротуристичної системи, розроблено методику типізації агрокультурної спадщини Правобережного Полісся України, проведено оцінку природно-географічних умов та аналіз етнічних кухонь регіону, вирішено важливу наукову проблему – імплікацію досліджень агрокультурної спадщини в контексті розвитку гастрономічного туризму українського Правобережного Полісся.
Оцінка природно-географічних умов та аналіз етнічних кухонь регіону допомогли з'ясувати важливі аспекти для розвитку гастрономічного туризму. Робота дослідниці вирішує важливу наукову проблему і може служити цінним джерелом інформації для подальшого розвитку туристичної галузі в регіоні. Неабиякий інтерес у авдиторії викликали відео доповідачки про приготування хлібу на черені та Огіївських блятників.
Відбулося досить жваве обговорення представленої доповіді тренерами Академії сільського розвитку, викладачами та студентами Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету біоресурсів і природокористування України, Запорізького національного університету.
Результати дослідження Інни Нестерчук, кандидатки географічних наук, доцентки кафедри екології та географії Житомирського державного університету імені Івана Франка мають теоретичну та практичну цінність. Наукові здобутки будуть використані на базі Академії сільського розвитку та її філій ІКАТО Спілки СЗТУ.
Окрім цього на заході також було презентовано 4 конкурс стартапів з гастрономічного туризму - 4th Global Gastronomy Tourism Startup Competition. Віце-президентка з міжнародної діяльності, канд.геогр.наук, доцентка кафедри країнознавства та туризму Київського національного університету імені Тараса Шевченка - Вікторія Кіптенко розкрила актуальні сторони проєкту для членів Академії сільського розвитку СЗТ України. Цей захід, спрямований на підтримку та стимулювання інноваційних стартапів у сфері гастрономічного туризму. Учасники з усього світу презентують свої ідеї, продукти або послуги, пов'язані з розвитком гастрономічного туризму, перед провідними експертами та інвесторами в галузі. Ця подія надає унікальну можливість для підприємців та інноваторів показати свої напрацювання, отримати зворотний зв'язок від експертів та залучити потенційних інвесторів для подальшого розвитку своїх проектів з гастрономічного туризму.
Із записом заходу можна ознайомитися на YouTube каналі Академії сільського розвитку за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=aXEipk55d5U